preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Područna škola Martinščina

Naselje Martinščina dio je grada Zlatara pa je tako i škola u njoj područna škola Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar. Međutim, povijest te male škole počela je drugačije.

To selo pripada župi Lobor, a nekad je spadalo i u njegovu općinu. Stanovnici Martinščine školovali su se u Loboru do 1928. godine. Te godine u Lobor stigli su izaslanici Oblasnog odbora zagrebačke oblasti radi gradnje škola te su do 1930. sagrađene nove škole u Loboru, Petrovoj Gori i Martinščini - po istom projektu - i počele su s radom. U sklopu škola sagrađeni su i stanovi za učitelje. Gradnju tih škola financirali su Općina Lobor i njezini žitelji, a tadašnji načelnik Općine i glavni inicijator gradnje bio je Gabrijel Matejaš.

Škola Martinščina počela je s radom s dvije učiteljice, Zlatom Dabić i Matildom Bugarin, koje su i stanovale u stanu u sklopu škole. Nastava se održavala u kombiniranim odjeljenjima te se takav način rada nastavio sve do danas. Tijekom Drugoga svjetskog rata nastava je zbog ratnih strahota bila više puta prekidana. Popriličan broj učenika napustio je školu jer su njihovi roditelji odlazili s kolonizacijom u Slavoniju. Nastava je normalizirana po završetku rata.

Područna škola Martinščina okušala se 50-ih godina prošloga stoljeća i u radu kao osmogodišnja škola. No, ideja se nije pokazala funkcionalnom te su osmogodišnju školu u Martinščini završile tek dvije generacije. Godine 1958. sagrađena je današnja škola u Zlataru koja se reorganizira i dobiva naziv "centralna", a njoj se priključuje, osim škole u Martinščini, i škola u Donjoj Batini, koje potom dobivaju naziv "područne". Iako se u povijesti zlatarske škole mnogo toga mijenjalo, pripajalo se i odvajalo više okolnih škola, te su dvije škole i danas područne škole Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatar.

Vanjski izgled nije se mijenjao od njezina postanka, no mnogo je uloženo i promijenjeno u unutrašnjosti škole, i to najviše zaslugom roditelja i mještana sela Martinščine. Tako škola danas ima centralno grijanje na plin, dvije opremljene učionice u kojima se nalazi laminat, novo popločene hodnike i zahode, opremljenu kuhinju, malenu zbornicu pa čak i blagavaonicu. Različitim donacijama opremili smo učionice starijim - ali za potrebe učenika upotrebljivim - računalima, televizijskim prijamnicima, DVD-playerima te drugom tehničkom i drvenom opremom.   

U školskoj godini 2012./13. priključena je PŠ Martinščina na Zagorski vodovod. Proces priključenja škole bio je 23. travnja 2013. nakon provedenih priprema (legalizacija objekta i pripremanje terena).

U ova teška vremena recesije Krapinsko–zagorska županija pokazala je da ima sluha za sve dijelove svoje županije. Početkom studenoga 2013. počela je sanacija cijeloga krovišta u Martinščini. Zamijenjena je zidna podloga u koju sjeda novo krovište i obnovljeni su opšavi dimnjaka.

Tijekom proljetnog odmora učenika 2014. obnovljena je ograda s prednje strane škole. Ulaz krase i dvije nove lesice čiju su izradu pomogli donatori.

Tijekom ljetnog odmora učenika 2014. obnovljeno je prednje stubište novim keramičkim pločicama i sanirani su i prebojeni bočni zidovi.

U školskoj godini 2016./17. postavljene su nove mramorne klupice ispod prozora svih prostorija škole.

Ove školske godine, 2017./18., počeli smo nastavu s 18 učenika. Kombinirani odjel 1. i 3. razreda broji deset učenika, a učiteljica – razrednica je Ljiljana Mutak. Kombinirani odjel 2. i 4. razreda broji osam učenika, a razrednica je učiteljica Valentina Lebić-Naumovski. O čistoći škole i njezina okoliša te o kuhinji brine se teta kuharica Katica Grandavec.

Domaći i topao odnos koji je uspostavljen u radu s djecom i suradnja s roditeljima pridonose dobrim rezultatima, kako u uspjehu učenika, tako i u uređivanju škole.

 

Učiteljice PŠ Martinščine
Ljiljana Mutak i Valentina Lebić-Naumovski

 

 
 


Zlatarske Iskrice

Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

Za sigurniji internet


I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju