preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
O knjižnici

Iz povijesti naše knjižnice…

 
„Već u prvom periodu škole spominju se razna nastavna sredstva, učila i pomagala pomoću kojih su učenici lakše usvajali znanja.
 
Vrlo često se spominje školska knjižnica. Nekoliko odredbi odnosilo se baš na knjižnicu te iz toga možemo zaključiti da se knjižnicama pridavao veliki značaj. Knjižnica je u zlatarskoj školi organizirana nakon 24. studenog 1852. godine, dakle nakon naredbe o njezinom osnivanju. Teško je iz teksta Ljetopisa saznati detaljnije o radu knjižnice jer to nije nigdje opisano. Knjige se kasnije spominju 1861. godine kada se školi predlaže da nabavi “razne školske knjige na porabu”. Iako knjižnica na Pučkoj školi već djeluje, stiže u školu 1863. godine naredba po kojoj se zahtijeva osnivanje knjižnica na onim školama gdje one ne postoje. Školska knjižnica se naročito razvila poslije 1874. godine zahvaljujući prilozima općine ili bogatih pojedinaca iz okolice.
 
Učitelji su svi pratili stručnu literaturu i bili su suradnici pedagoških časopisa.
Za učitelja Jurčića se na str. 27 Ljetopisa kaže: “Bio je oduševljen širitelj hrvatske knjige, te su ga i razna književna hrvatska društva imenovala svojim povjerenikom kao: Hrvatski pedagoški književni zbor, Hrvatska matica i Društvo sv. Jeronima. Ovim je marljivo sabirao članove i rasparčavao njihove knjige te tim širio njihove društvene svrhe.”
 
Školska knjižnica se spominje kod svakog preuzimanja školskog inventara i promjene učitelja, no ne spominje se njezin obim i smještaj.
 
Dana 14. srpnja 1889. godine poklonio je školskoj knjižnici 48 djela “raznog sadržaja”, a najviše pedagogijsko-didaktičkog “sadržaja” ravnatelj zagrebačke štedionice Josip Gerdo Devidé. Knjižnica se nadalje spominje u prosincu 1892. godine kada je škola primila od Hrvatskog pedagoškog zbora “sve knjige što ih je od svojih izdanja imao u zalihi.” Te knjige platilo je za školu “obćinsko poglavarstvo zlatarsko”, koje je već uplatilo prvu ratu od pet forinti. Time je “upravitelj obćine g. Ilija Knežević ovu školu vrlo ugodno iznenadio, na čemu budi mu ovdje izrečena srdačna hvala”.
 
Na istom se mjestu navodi da je tada škola postala član “svih triju najboljih književnih društava”: Društva sv. Jeronima, Matice hrvatske i Hrvatskog pedagogijskog književnog zbora.
Godine 1894. knjižnica nabavlja knjigu “Prva konferencija školskih nadzornika iz Hrvatske i Slavonije 1894.”
 
Knjige se spominju i pri svakoj završnoj školskoj svečanosti, jer se one dodjeljuju odličnim đacima kao nagrade za odlično učenje i vladanje. Ove darove obično poklanjaju dobrotvorna društva i bogati pojedinci iz mjesta i okolice.“
 
                                                       Iz knjige: „Zlatarsko pučko školstvo“, 2008. 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju