preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
eSigurnost
                     

 

Internet je postao dio svakodnevice, a društvene mreže i brojne aplikacije mijenjaju način učenja, druženja i rada, naročito u doba pandemije. Korištenje interneta ima prednosti (rad od kuće, nastava na daljinu), ali i stavlja pred nas brojne izazove, napose one vezane uz internetsku sigurnost. Djeca i mladi jedna su od najranjivijih skupina, stoga ih trebamo naučiti pametnom i odgovornom korištenju interneta.

Roditelji mogu nadzirati i ograničiti vrijeme koje dijete provodi na internetu uz besplatne aplikacije (Dinner Time, Kids Place). Naravno, treba uzeti u obzir djetetovu dob te postaviti okvirna pravila u dogovoru s djetetom, kako se ono ne bi osjećalo napadnuto ili previše kontrolirano.

Također, dijete se treba potaknuti na zaštitu privatnih podataka na internetu, pri čemu se misli na javno objavljivanje osobnih i intimnih informacija (adresa, fotografije, datum rođenja), kao i objavljivanje tuđih podataka bez suglasnosti treće osobe.

Čak i kada ne objavljujemo javno privatne informacije i podatke na internetu, postoje razni zlonamjerni programi koji ih pokušavaju ukrasti. Preporuka je, stoga, korištenje različitih lozinki za servise na internetu, korištenje potvrde u dva koraka (slanje dodatnog koda na mobitel prilikom prijave na neki servis) i oprez prilikom prihvaćanja zahtjeva za prijateljstvo.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, u suradnji sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), pokrenulo program zaštite sigurnosti djece na internetu s ciljem edukacije roditelja i djece. U tu svrhu HAKOM je pripremio brošuru koja sadrži korisne informacije i savjete vezane uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu osobnih podataka te načine prepoznavanja elektroničkog uznemiravanja i nasilja. Brošuru možete pogledati i pročitati OVDJE.

 

Pravila ponašanja (bonton) moraju se poštovati i na internetu. Komunikacijom putem interneta koristi se svakodnevno velik broj ljudi, često na neodgovarajući način, i to zbog nepoznavanja osnovnih pravila. Stoga i kultura komuniciranja putem interneta zahtijeva stalno učenje.

 

 

Ako ste ljubitelji računalnih igrica, zaigrajte poučnu računalnu igru INTERLAND, razvijajte empatiju i borite se protiv internetskih zlikovaca.

 

PLAKATI O SIGURNOSTI NA INTERNETU

   

 

RADOVI NAŠIH UČENIKA O SIGURNOSTI NA INTERNETU (nastali u sklopu eTwinning projekta Traditional toys and games of our region)

 

 

E-KNJIGE O SIGURNOSTI NA INTERNETU (klikni na naslovnicu!)

 

        
 
        
 
         
 
        
 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju