preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Folklorna skupina Cvrgudan

Dječja folklorna i tamburaška skupina Cvrgudan u Osnovnoj školi Ante Kovačića Zlatar djeluje desetak godina. Čine ju učenici od prvog do četvrtog razreda. Najviše ih vesele putovanja i druženja s vršnjacima na nastupima.

Redovito uvježbavaju nove dječje pjesmice, plesove, igre, brojalice, rugalice, bajalice i uspavanke iz cijele Hrvatske, a najčešće iz Hrvatskog zagorja. Osim toga, trude se skupiti što više igara, običaja i pjesama iz okolice Zlatara. Tako gotovo svake godine, na Pozdrav kaju u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini i na Danima kajkavske riječi u Zlataru, dođu s nekom novom zagorskom brojalicom, rugalicom ili dječjom igrom. Mogu se pohvaliti da su baš na kulturno-umjetničkim manifestacijama koje njeguju kajkavsku kulturu bili više puta proglašeni najuspješnijom folklornom skupinom. Sudjeluju na svim školskim i gradskim manifestacijama.

Osim toga, mali folkloraši njeguju poduzetnički duh i ekološki su osviješeteni pa kad im zatreba nova narodna nošnja, "preuzmu stvar u svoje ruke" te organiziraju skupljanje reciklažnog otpada. Mijenjaju ga za platno i tada nastupaju roditelji. Okupe se mame, bake i tate te zajedničkom snagama sašiju nove narodne nošnje.

Stoga, Cvrgudani posjeduju zavidan fundus dječjih narodnih nošnji iz Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Slavonije.

Ljubav prema tradiciji predstavili su i na Županijskoj smotri Odgoja za demokratsko građanstvo te se uspješno plasirali na državnu smotru.

Također se vesele folklornim  radionicama te dječjem tradicijskom stvaralaštvu. Na radionicama često nastaju dječje tradicijske igračke i glazbala. Tim igračkama i glazbalima koriste se u svojem dječjem folklornom stvaralaštvu koje se zasniva na načelima "dajmo djeci dječje" te "dječje u dječjem".

Od nastupa izdvajamo Festival djece i mladih u Splitu, Festivalčić dječjeg folklornog stvaralaštva "Naše kolo veliko" Zagreb, Međunarodnu smotru dječjeg foklora u Ivancu, Međunarodni festival djece i mladeži "100 gradova svijeta",  Međunarodne susrete dječjih folklornih skupina "U bakinu krilu" u Koprivnici.

Pravilnim i primjerenim radom u dječjim folklornim skupinama djeca razvijaju svoje plesačke i glasovne sposobnosti, s užitkom i veseljem rade na probama, ostvaruju uspješne izvedbe na nastupima te kroza sve to stječu poštovanje i ljubav prema folkloru. Upravo ti osjećaji naša su ostavština u budućim nositeljima hrvatske tradicijske kulture.

Učiteljica folklornog plesa (prema kriterijima HDFKiV-a)
Anita Petanjek-Macan, dipl. učiteljica

 

 

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju