preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisno

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2010.

Ukupno: 404599
Događajnica

Noć knjige u našoj školskoj knjižnici

U našoj je školi 23. travnja, točno na Noć knjige, održan u školskoj knjižnici susret o temi Od priče do multimedijske priče. Riječ je o događanju koje su prije šest godina pokrenuli Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena. Naša škola i naša školska knjižnica uvršteni su u službenu knjižicu događanja o Noći knjige koju je izdao organizator. Klikni na opširnije za nekoliko fotografija i nastavak.


Tema je priredbe ove godine bila Knjiga u budućnosti. Rekli su, kada se prije stotinjak godina pojavio radio, da će knjiga nestati. Knjiga nije nestala. Rekli su, također, kada se pojavila televizija, da će knjiga nestati. Knjiga nije nestala. Prije 28 godina pojavio se internet, a knjiga i dalje živi i živjet će. I dalje će nama naši roditelji čitati priče za laku noć.

Tim riječima u program su nas uveli Vida Srebačić i Martin Kljak iz 5.a razreda, a potom je Mateo Raškaj iz 8.a pročitao ulomak iz Zvjezdice pospanke, najpoznatije slovenske bajke za djecu koja je nedavno prevedena u Hrvatskoj. Tu prekrasnu priču dramatizirala je učiteljica Ankica Krajnik prošle školske godine sa svojim tadašnjim 4.a razredom i sa scenskim prikazom Zvjezdice pospanke naša je škola sudjelovala u međudržavnom projektu Branje ne pozna meja, odnosno Čitanje ne poznaje granice. Glumili su Martin Kljak, Mihael Mijatović i Vida Srebačić.

Potom su se četvrtašima priključili učenici Multimedijske skupine koju vodi naš školski knjižničar Denis Vincek i Martin, Vida i Mihael snimili su radio priču za laku noć Zvjezdica pospanka.

Kakav je bio put od priče do radiopriče, ispričao je Matija Varga iz 8.b razreda.

"Bila je to u stvari druga radioemisija koju smo snimali tako da smo već imali iskustvo. Radimo u programu Audacity; to je besplatni program u kojemu smo se sami naučili raditi i sve smo snimili u školi, bez ičije profesionalne pomoći", kazao je Matija Varga, a potom je 30-ak okupljenih učenika od petog do osmog razreda naše škole, članovi izvannastavnih skupina Mali knjižničari, Multimedijske skupine, Fotografske skupine te izvannastavne skupine Zlatarske Iskrice, ali i drugi zainteresirani đaci koji su pohodili Noć knjige u našoj školskoj knjižnici, premijerno odslušalo radiopriču za laku noć Zvjezdica pospanka.

Ove su godine zlatarski učenici bili i na županijskom LiDraNu s emisijom Zlatarski Kostelić. Naravno, opet najbolji. Kako je to multimedijski predstavljen Zlatarski Kostelić, odnosno učenik Tomo Valjak iz 6.a, prvak Hrvatske u skijanju u svojoj kategoriji, također se premijerno moglo poslušati u školskoj knjižnici u Zlataru. Pljesak su dobili i emisija i Tomo koji je bio na Noći knjige u našoj knjižnici.

"Svih ovih radova ne bi bilo bez naših voditelja, gospođe Tanje Tomice i gospodina Denisa Vinceka, ali ne smijemo ne zaboraviti podršku svih naših učitelja koji imaju razumijevanja jer terenska snimanja nekad zahtijevaju da neki sat ili dan ne budemo na nastavi, pa hvala vama, dragi učitelji, i hvala vama, poštovani ravnatelju, što ste nama učenicima uvijek podrška", rekla je Vida Srebačić.

Ravnatelj škole Marijan Posarić istaknuo je da su nas u ovu priredbu uveli zapravo svi učenici i učitelji naše škole koji su u tjednu prije obilježavanja Noći knjige održali nekoliko radionica o temi Knjiga naša svagdašnja. Pohvalio je sve autore multimedijskih uradaka i sve okupljene pozvao da se uključe u te aktivnosti.

"Snimili smo prošle godine i prvi film u našoj školi koji je poslan na Smotru hrvatskog školskog filma u Sinj i bili smo među pet posto najboljih hrvatskih škola", rekao je Mateo Raškaj i uslijedilo je u našoj školi premijerno gledanje filma s nazivom – Josipa Hopek.

Dvije godine zaredom naša je škola podarila prvake Krapinsko-zagorske županije u sve tri kategorije novinarskog izraza LiDraNa. Lani je to bio Vilim Kobeščak, a ove školske godine Matija Varga iz 8.b. Matijin samostalni novinarski rad, intervju, s kojim je kao prvi na listi pozvanih bio ove školske godine na državnom LiDraNu u Primoštenu, privukao je veliku pozornost okupljenih u školskoj knjižnici koji su slušali kako to zmije mogu biti kućni ljubimci.

Za kraj, još jedanput – knjiga će još jako dugo živjeti. Isto kao što dugo živi jedan običaj u Martinščini. Radijska emisija Ljuba zvonarka prva je radijska emisija koju je netko napravio u Krapinsko-zagorskoj županiji u kategoriji osnovnih škola. Napravili su ju lani učenici naše škole Karlo Bogi i Vilim Kobeščak. Emisija Ljuba zvonarka bila je prošle školske godine prva na listi pozvanih u kategoriji radijskih emisija na Državnom LiDraNu u Primoštenu. Priču o legendarnoj Ljubi također su sudionici Noći knjige u našoj školskoj knjižnici premijerno odslušali u našoj školi.

Valja reći i da smo u povodu Noći knjige sudjelovali četvrtu godinu zaredom na Državnom fotografskom natjecanju Knjiga svaki dan, koji organizira Gradska knjižnica Požega. Nagrađen je i izložen rad Dorijana Hanžeka, koji je za to dobio velik pljesak.

"Ravnateljica Gradske knjižnice iz Požege sve vas pozdravlja i, budući da naša škola već četiri godine sudjeluje s mnogo radova na ovome natječaju, javit će se našem ravnatelju i našoj gradonačelnici jer bi željela da Gradska knjižnica Požega u suradnji s našom školom i Gradom Zlatarom postavi sljedeće školske godine izložbu fotografija u našemu gradu. Nadamo se, gospodine ravnatelju, da ćemo to ostvariti", kazala je Vida, a naš ravnatelj Marijan Posarić rekao kako se raduje toj ideji.

Druženje u povodu Noći knjige u školskoj je knjižnici brzo prošlo. Tako je uvijek u životu kada se gleda, sluša, radi nešto zanimljivo, čuli su se komentari. Za kraj su voditeljica Malih knjižničara Tanja Tomica i naš ravnatelj Marijan Posarić sve sudionike pozvali na prigodni domjenak s domaćim svježe pečenim čokoladnim kolačem za prste polizati koji je napravila gđa Tomica, a bilo je i bombona, grickalica i sokova za što se pobrinuo naš ravnatelj.

Denis Vincek, dipl. bibliotekar i dipl. novinar

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 25. 4. 2018.

 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

Za sigurniji internet


I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju