preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

PŠ Martinščina na cjelodnevnom izletu

U petak, 17. svibnja, učenici i učitelji Područne škole Martinščina uputili su se autobusom na cjelodnevni izlet po Hrvatskom zagorju. Prvo odredište koje smo posjetili bio je Dvor Veliki Tabor. Uz stručno vodstvo obišli smo taj prepoznatljiv dvorac u cijeloj Hrvatskoj usput slušajući legende o Meluzini i onu više poznatu o Veroniki Desinić. Nakon kraćeg odmora, kupnje suvenira i šetnje okolicom dvorca krenuli smo prema Kumrovcu, točnije u Etnološki muzej Staro selo Kumrovec. Djecu je oduševio jedinstveni muzej na otvorenom, s očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza 19. na 20. stoljeće. Uz rodnu kuću Josipa Broza Tita vidjeli smo i razgledali etnološke izložbe tradicionalnoga načina života, kao npr. Zagorsku svadbu, Život mladoga bračnog para, Od konoplje do platna, Kovački zanat, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače i dr. Nakon razgledavanja učenici su se najviše vraćali na prikaz poznatih drvenih igračaka gdje su potrošili dio džeparca. 

Nastavak pod opširnije.


 

 

 

 

 

 

 

 

Vozeći se autobusom kroz  šumovite padine klanca rijeke Sutle stigli smo do zaštićenog, značajnog krajolika Zelenjak gdje se nalazi spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša“. Kod samog spomenika otpjevali smo himnu, a zatim prošetali Stazom kroz krošnje Zelenjak koja je duga 125 m s najvećom visinom od 5 m. 

 

 

 

 

Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Značajnog krajobraza Zelenjak. Nastavili smo put prema posljednjoj destinaciji u Stubičkim Toplicama, u Centar „Ritam s konjem“. Tamo nas je pričekao ručak, pohana piletina i pomfrit uz sokove, nakon čega nas je oduševilo dva i pol sata igre i zabave na ranču. Najprije smo se upoznali s konjima, a zatim naučili o brizi za konje – hranjenju, četkanju, jahačkoj opremi i sedlanju. Učenici su prionuli četkanju i pripremanju dva konja za jahanje usput naučivši kako se prilazi konju. Sami su stavljali na konja jahačku opremu, osedlali ih te je jahanje za svakog učenika započelo. Dok je po dvoje učenika jahalo ostali su igrali razne zabavne štafetne igre uz nadzor animatorice. Bilo je tu gađanja lukom i strijelom, bacanje potkove, preskoci preko prepreka, potrage za mrkvama te još mnoštvo spretnih igara. Uz igre, učenici nisu nestrpljivo čekali svoj red za jahanje jer je svaka aktivnost na ranču bila zanimljiva. Nakon svih učenika i učitelji su jahali na konjima uz veselo navijanje učenika. Prepuni lijepih dojmova i puni znanja s novih destinacija krenuli smo kućama te se vratili u večernjim satima. (Ljiljana Mutak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 20. 5. 2024.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju