preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Cjelodnevni izlet učenika petih i šestih razreda u Pulu i NP Brijuni

U četvrtak, 25. travnja, učenici petih i šestih razreda naše škole išli su na cjelodnevni izlet u Pulu i Nacionalni park Brijuni. Vožnjom kroz snježni Gorski kotar došli smo do željenog odredišta, grada Pule.  Prvo smo posjetili pulsku Arenu, prekrasnu antičku građevinu iz 1. stoljeća. Arena po veličini zauzima šesto mjesto među rimskim amfiteatrima u svijetu. Kroz stoljeća služila je uglavnom za zabavu naroda  (gladijatorske igre, borbe s divljim zvijerima). Nakon obilaska Arene prošetali smo gradom i upoznali ostale spomenike kulturne baštine: slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata), Augustov hram, Dvojna vrata, Forum, katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i dr.

Nastavak pod opširnije.


Ručali smo u Fažani. U tom naselju nalazi se i polazišna točka broda koji nas je prevezao do luke Veli Brijun. Na Velom Brijunu dočekao nas je turistički vlak kojim smo krenuli u obilazak otoka. U panoramskom razgledavanju učenici su upoznali bogatstvo prirodne i kulturne baštine otoka – vidjeli su ostatke rimske vile u uvali Verige, rezidencijalne vile, kaštele, teren za golf, aleju pinija te najstariju maslinu u Hrvatskoj, staru 1600 godina. Učenici su se najviše veselili razgledavanju Safari-parka u kojem su se slikali sa slonicom Lankom koja na otoku živi već duže od 50 godina.

U šetnji otokom posjetili smo izložbu kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera u crkvi sv. Germana, izložbu fotografija Josip Broz Tito na Brionima te prirodoslovnu izložbu, a učenicima je posebno bio zanimljiv izloženi Cadillac Eldorado. U Čamčarnici, u edukativnom centru, učenici su na zanimljiv način (koristeći svoja osjetila) otkrivali pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja.

Razgledavanje otoka nam je, nažalost, pokvario pljusak. Možemo reći da smo tijekom putovanja „prošli kroz sva četiri godišnja doba“. Puni dojmova iz prekrasne Pule i Brijuna vratili smo se u Zlatar u kasnim večernjim satima. (Kristina Fruk)

 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nina Posarić   datum: 3. 5. 2024.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju