preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Pronađeni u prijevodu - Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Učenica Ema Runjak iz 8.b razreda sretnim izvlačenjem osvojila je knjigu Alexander von Humboldt na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koja je održana jučer u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U glavnoj i najvećoj hrvatskoj knjižnici koja je prema riječima organizatora događaja arhitektonski ostvarena u obliku otvorene knjige okupio se veliki broj učenika te njihovih školskih knjižničara i knjižničarki. Pod motom „Pronađeni u prijevodu“ ove je godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja bio posvećen autorima u sjeni – prevoditeljima. Iz tog razloga, nakon uvodnih govora, tri učenice su pročitale svaka po jednu recenziju na tri knjige koje su ove godine bile uključene u kviz: Alexander von Humboldt, Nahoče iz Wammerswalda i Tajni vrt. Nastavak pod opširnije.


 

 

 

Nakon čitanja recenzije o pojedinoj knjizi, okupljenim učenicima i knjižničarima su se prigodnim riječima zahvale, ponosa i podrške obratile i prevoditeljice knjiga: Lara Hölbling Matković i Svetlana Grubić Samaržija. Ivan Ott, prevoditelj knjige Tajni vrt nije mogao prisustvovati završnici.

 

 

 

 

Potom je uslijedio najnapetiji dio izvlačenja 15 utješnih nagrada koje su se sastojale u knjigama uključenima u projekt te jedne glavne nagrade – bežičnih naglavnih slušalica. Učenica Ema Runjak bila je jedna od 15 sretnih dobitnika utješnih nagrada te jedna od petoro nagrađenih učenika iz Krapinsko-zagorske županije. Uz nju, završnici je prisustvovao i Leonardo Lesičar, učenik 8.a razreda, no nije osvojio nagradu u nagradnom izvlačenju. Glavna nagrada otišla je u Osnovnu školu Zlatar Bistrica. Cijeli susret pratili su glumci Triko Cirkus Teatra izvodeći prizore u igrokazu na temu pripreme za glazbeno-scenski nastup u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

 

 

 

 

 

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja održava se tradicionalno u Mjesecu hrvatske knjige za učenike viših razreda preko mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj. Učenici proučavaju ponuđene online izvore informacija te se tako pripremaju na online rješavanje kviza koje mogu obaviti samo jednom. Od učenika koji su točno riješili kviz nasumično se izvlače finalisti za završnicu, među kojima se opet nasumično izvlače dobitnici nagrada. Ove godine u kvizu je sudjelovalo 3 135 učenika iz 42 školske te velikog broja narodnih knjižnica iz 152 mjesta u Hrvatskoj. (Zvonimir Guć)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 16. 11. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju