preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

2.a i 2.b u Klanjcu, Zelenjaku i Kumrovcu

Lijep dan, zaigranost i veselo raspoloženje te mnoštvo prirodne i kulturne ljepote obilježili su izlet 2.a i 2.b razreda u Klanjec, Zelenjak i Kumrovec. U srijedu 7. lipnja, u 9h učenici su se okupili na Autobusnom kolodvoru Zlatar nestrpljivo iščekujući autobus koji će ih odvesti na školski izlet. Napokon, po dolasku autobusa otišli su najprije u Klanjec gdje su obišli Galeriju Antuna Augustinčića. Razgledavajući djela slavnog hrvatskog kipara učenici su naučili razlikovati portret, torzo i akt, usvojili su informaciju da se jedno od njegovih najpoznatijih djela, popularna Jahačica (Spomenik mira), nalazi u New Yorku ispred zgrade Ujedinjenih naroda, imali su uvid u brojne poznate osobe s kojima je Augustinčić prijateljevao te čije je portrete izrađivao, saznali su da je za izradu malenog kipa Miroslava Krleže našem kiparu trebalo svega oko dvadeset pet sekundi te su uživali okruženi brojnim kulturnim znamenitostima. Nakon navedene galerije učenici su posjetili Franjevački samostan Klanjec, gdje su razgledavali sarkofage obitelji Erdödy i pri tom uživali u fluorescentnoj rasvjeti. Nastavak pod opširnije.


 
 

 

 

 

 

 

Potom ih je put odveo u Zelenjak, gdje su najprije prošetali Stazom kroz krošnje, a zatim se dugo i opušteno igrali u njezinu podnožju. Nakon toga slikali su se ispod Spomenika Lijepoj našoj. Naučili su da je upravo ljepota Zelenjaka inspirirala Antuna Mihanovića na pisanje pjesme koja će kasnije postati hrvatska himna. Potom su otišli na ukusan ručak te se nastavili igrati na livadi uz rijeku Sutlu. Jedna od igara bio je nogomet u kojem je na jednom golu bilo čak pet vratara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatim su otišli u Kumrovec te posjetili Staro selo Kumrovec. Upoznali su brojne nekadašnje seoske običaje, primijetili su razlike između tradicionalne zidane hiže te drvene kuće sa slamnatim krovom, naučili su da je kovačima u njihovom radu rijeka bila potrebna za hlađenje iskovanih predmeta, slušali su o načinu izrade licitarskih srdaca te su prisvojili brojna druga saznanja. Sve to, naravno, nije prošlo bez kupovine brojnih suvenira: malenih drvenih mačeva i štitova, licitarskih srdaca, iskovanih potkovica i dr.

 

 

 

 

 

 

Pjevajući u autobusu razne pjesme, duhovne i dr., učenici su se u veselom raspoloženju vratili na zlatarski kolodvor svojim roditeljima. Vjerujemo da već sad s nestrpljenjem očekuju neki novi izlet i avanture. (Zvonimir Guć)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 11. 6. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju