2023-10-20 14:31:16

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2023.

Želeći potaknuti veće poštovanje i zahvalnost za darovanu hranu, kao i smanjenje njezinog bacanja, učenici i učitelji Matične škole Zlatar jučer su dvama kratkim priredbama obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U jutarnjoj smjeni najprije su učenici predmetne nastave kroz prigodne recitacije i pjesme obilježili ovaj važan dan, a zatim su na isti način te kroz scenske igre i folklor u popodnevnoj smjeni to učinili i njihovi kolege iz razredne nastave. Sve je kao i prošlih godina bilo začinjeno pecivima, kolačima i drugim delicijama vrijednih majki i baka učenika. Nastavak pod opširnije.

 

Prijepodnevnu priredbu učenika predmetne nastave vodili su Jura Krpelnik-Kurešić i Una Domitran, učenici 5.a razreda. Nakon uvodnih riječi gdje su istaknuli povezanost Dana kruha sa Svjetskim danom hrane, dvojac je najavio prvi nastup: recitaciju pjesme O kruhu, koju su izvele učenice Adela Bručić, Ana Balić i Lucija Kuharić iz 6.a te Isabela Hitrec iz 6.b razreda. Novu recitaciju pjesme Malo zrno Ksenije Grozdanić izvela je Laura Šimunić, učenica 5.b razreda. 

 

 

 

A da se potakne i promiče uporaba kajkavskog govora i narječja pobrinula se učenica Melani Benčić iz 8.a razreda pročitavši pjesmu Kruh na kajkavskom narječju. Nakon recitacija školski zbor je otpjevao pjesmu Primi ove darove, naš Oče te time zaključio priredbu. Zlatarski župnik Dragutin Cerovečki zatim je blagoslovio hranu te je čašćenje učenika i učitelja puno dobrog raspoloženja moglo započeti.

 

 

 

 

 

Uloge voditelja popodnevne priredbe imale su učenice Greta Cvetko i Kijara Mikulec. Prvi nastup na priredbi razredne nastave bila je recitacija učenica 3.b razreda Kruh – po domaći! Zatim su učenici 3.a razreda izveli novu recitaciju Hvala za kruh svagdanji, kojom su također naglasili važnost kruha te izrazili zahvalnost za tu delikatesu. Nakon toga učenici 2.a razreda otpjevali su pjesmu Bogu hvala, a svoju zahvalnost su izrazili i odmjerenim i prigodnim plesnim pokretima. 

 

 

 

 

 

 

Uslijedila je scenska igra dramske skupine 4.a razreda Priča o kruhu i nogometu. Njom su učenici izrazili problem neodgovornog postupanja s kruhom i općenito hranom koja se danas baca u velikim količinama. Tradicionalni folklorni ples i igru izveli su učenici folklorne skupine „Cvrgudan“ iz 4.b razreda te na taj način izrazili zahvalnost za kruh i plodove zemlje.

 

 

 

 

 

 

Nakon njih učenici dramske skupine 4.a razreda izveli su još tri igrokaza: Kolač od jabuka, Usnula jesen te Kruška ili jabuka – pitanje je sad. Njima su naglasili važnost marljivosti bez koje nema ni kruha ni ijednog drugog jela potrebnog za život te poniznosti u kojoj ne smijemo sebe samo hvaliti, a druge ponižavati.

 

 

 

 

Nakon zadnjeg igrokaza svi okupljeni, učenici, učitelji i roditelji, otpjevali su pjesmu Vjek hvaljen budi, nakon koje je je župnik Cerovečki još jednom blagoslovio hranu. Pri tom se posebno osvrnuo na predstavljeni problem bacanja hrane izrazivši želju da se vrati nekadašnje njezino veće poštivanje. Ravnatelj Marijan Posarić svim je učenicima zaželio dobar tek i ugodno blagovanje te je započela nova gozba, a veselje i dobro raspoloženje potrajali su i razvili se u značajnoj mjeri, sve dok školsko zvono nije poslalo sve učenike natrag u učionice. (Zvonimir Guć)

 

 

 

 

 


Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar