2023-06-06 10:34:20

Izlet učenika četvrtih razreda u Fužine, Trsat i Novi Vinodolski

U subotu, 3. lipnja, učenici četvrtih razreda su u pratnji svojih razrednica Blanke Sviben i Valentine Lebić- Naumovski te pomoćnika u nastavi Dominika Frćka bili na cjelodnevnom izletu.
U ranim jutarnjim satima, uzbuđeno smo s autobusnog kolodvora u Zlataru krenuli na put. Uz kratku stanku u Ravnoj Gori, praćeni hladnim vjetrom, a putem i kišom, nastavili smo svoj put prema Fužinama, uočavajući promjene izgleda krajolika, boje tla i biljnog svijeta. Kiša je prestala, a sunčeve su nam zrake objavile dobrodošlicu u mjesto koje je poznato po podnevnom dočeku Nove godine. Jedan dio puta do spilje Vrelo, propješačili smo uz jezero Bajer, udišući svjež, gorski zrak. Spilju Vrelo učenici su razgledali uz stručno vodstvo. Upoznali su tajne spilje, vapnenačke tvorevine - čudesne stalaktite i stalagmite uz poneku razigranu kapljicu koja je završila na nečijem tjemenu, kao i njene stanovnike - šišmiše. Nastavak pod opširnije.

 

 

 

 

 

 

Uslijedila je kratka šetnja do našeg autobusa, a zatim smo krenuli prema Trsatu – Svetištu Majke Božje Trsatske. Krajolik se postepeno mijenjao – iz gorskog u primorski, a kad smo prvi puta ugledali more, nastalo je pravo oduševljenje uz istovremeni dječji usklik: „More!“ Po dolasku na Trsat, uslijedila je kratka pauza obogaćena ukusnim zalogajima iz ruksaka uz pokoju fotografiju, a nakon toga smo krenuli hodočasničkim putem. U sjenovitom trsatskom dvorištu , dočekali su nas kipovi najpoznatijih trsatskih hodočasnika - svetog pape Ivana Pavla II., a nedaleko od njega i kip svete Majke Tereze. Tiho smo ušli u svetište, praćeni zvucima gitare i zborom mladih pjevača, obišli smo oltar te u molitvama Majci Trsatskoj prikazali sve naše životne potrebe i zahvalnost. Upoznali smo prostor oko svetišta nad kojim su se nadvile stare Trsatske gradine. Obližnji štand sa suvenirima zainteresirao je sve. Svatko je odabrao neku sitnicu za sebe i svoje najbliže. Pozdravili smo se s Gospom od Trsata i krenuli u autobus.

 

 

 

 

 

 

Naše sljedeće odredište je bio Novi Vinodolski – grad u kojem je 1288. godine donesen Vinodolski zakonik pisan glagoljicom na hrvatskom jeziku u čakavskom dijalektu. Uslijedila je kratka šetnja, a zatim ručak u restoranu, nakon kojeg je slijedilo kupanje kojem su se učenici najviše radovali. Uz puno smijeha, prskanja i cike brzo je prošlo vrijeme zabave u moru i na sunčanoj plaži. Kupaće smo kostime zamijenili suhom odjećom i završili naše cjelodnevno putovanje sladoledima u obližnjoj slastičarnici.

 

 

U ranim večernjim satima, krenuli smo put Zlatara – umorni, ali zadovoljni jer smo puno toga naučili, no i ostvarili lijepe trenutke u zajedničkom druženju i igri. Mahnuli smo moru s kojim se i sunce opraštalo na kraju dana, obećavši kako ćemo ga uskoro opet posjetiti pod praznicima. Pospani, ali puni dojmova stigli smo kući oko 22 sata. (Blanka Sviben, Valentina Lebić – Naumovski)


Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar