2023-05-08 08:57:49

Izlet šestaša u Slavoniju i Baranju

U petak, 28. travnja, u 6:30 krenuli smo na školski izlet. Polazak je bio ispred naše škole. Put je bio vrlo zabavan. Igrali smo različite igre i razgovarali. Nakon otprilike četiri sata stigli smo u Osijek. Prvo smo posjetili Tvrđu, najstariji dio Osijeka. Tamo smo se našli s našim vodičem Vladom koji nam je pričao zanimljivosti o Tvrđi. Vidjeli smo japansko drvo ginko, crkvu sv. Križa, Vodena vrata, središte Sveučilišta i još mnogo toga. Nakon obilaska Tvrđe šetali smo Promenadom, šetnicom uz rijeku Dravu. Na Dravi smo vidjeli tri čudna broda. Prvi je brod koktel bar, drugi restoran „El Paso“, a treći restoran „Projekt 9“. Saznali smo i da je poznati osječki viseći most na tom mjestu izgrađen sasvim slučajno. Ali bio nam je idealno mjesto za fotografiranje. Nastavak pod opširnije.

Sa šetnice smo skrenuli u jedan od mnogih osječkih parkova. Na ulazu u mini park nalaze se dvije sfinge. Nastavili smo preko glavnog trga prema konkatedrali. Pokraj konkatedrale nalazi se HNK, a nasuprot njemu McDonald's u kojem smo ručali. Ponovno puni energije zaputili smo se u Zoološki vrt. Do njega smo preko Drave plovili kompom, jedinim besplatnim gradskim prijevoznim sredstvom. Saznali smo da je osječki Zoo- vrt površinom veći od zagrebačkog, ali ima nešto manje životinja. Najzanimljivije životinje bile su mi žirafe i čimpanze, ali tamo je bilo i lavova, tigrova, krokodila itd.

U zoološkom vrtu naša avantura nije završila jer smo krenuli u Kopački rit. Prije Kopačkog rita bili smo u Kopačevu gdje nam je vodič Leonardo pričao zašto se Kopački rit tako zove i o životinjama koje se tamo nalaze. Nakon male edukacije uputili smo se prema Kopačkom ritu. Tamo smo išli pješice. Hodali smo drvenim mostićima dvadesetak minuta sve dok nismo došli do pristaništa. Tamo smo se ukrcali na brod kojim smo plovili kanalima Kopačkog rita. Vidjeli smo orla štekavca koji je simbol tog parka prirode.

Nakon vožnje brodom uputili smo se prema autobusu i krenuli kući. Nakon četiri sata vožnje napokon smo umorni u večernjima satima stigli u dragi nam Zlatar. Zaključili smo da je izlet bio odličan te jedva čekamo sljedeći!

Jan Ferišak, 6.a

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar