preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor višeg uzrasta
 
Već 26 godina neprekidnoga nastupanja na glazbenim svečanostima
hrvatske mladeži u Varaždinu
 
Dječji pjevački zbor Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar prvi je put nastupio na Glazbenim svečanostima 1986. i od tada redovito nastupa svake godine. U prijašnjih 26 godina nastupanja zbor je osvojio ukupno 19 plaketa, od čega:
            - deset zlatnih (osam puta osvojio je najviše bodova u svojoj kategoriji)
            - osam srebrnih
            - jednu brončanu.
Zbor je uvijek nastupao kao višeglasni - troglasni, višeg uzrasta - od 5. do 8. razreda i mješovitog sastava. Za svih 26 nastupa na Glazbenim svečanostima zbor je uvježbala i ravnala njime učiteljica glazbene kulture naše škole, profesorica Josipa Hopek.
Zbor broji prosječno 30 učenica i učenika, a kroz njega je u 26 godina prošlo više od 300 učenica i učenika. U 26 godina zbor je uvježbao i izveo više od stotinu skladbi domaćih i stranih skladatelja, a izveo ih je na hrvatskom, engleskom, latinskom, njemačkom, talijanskom, poljskom, slovenskom i staroslavenskom jeziku. Kada se skladba izvodila na nekom od stranih jezika, stručnu jezičnu pomoć u svladavanju teksta pružao je profesor Kazimir Sviben.
 
 
Zbor je, u pravilu, nastupao bez instrumentalne pratnje, a svega nekoliko puta uz pratnju na glasoviru (prof. Ivana Mežnarića iz Glazbene škole u Varaždinu, te učenice Ksenije Lesičar i učenika Karla Hubaka – sada student klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu).

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži po svojemu su značenju državno natjecanje pjevačkih zborova djece i mladeži Republike Hrvatske. Neprekidno se održavaju od 1957. i najmasovnija su i najdulja po kontinuiranom trajanju glazbena priredba u Republici Hrvatskoj.

Međunarodni nastupi i uspjesi:
- 1991. i 1992. zbor je nastupio u Italiji (Molize)
- 1992. zbor je nastupio u Austriji (Stinac, Gradišće)
- 1998. zbor je nastupio u Bosni i Hercegovini (Međugorje)
- 2001. zbor je nastupio u Sloveniji (Slovenj Gradec)
- 2007. zbor je vlastitom skladbom sudjelovao na međunarodnom natjecanju ART CHILD UNESCO i u nacionalnoj kategoriji ušao među tri prvonagrađene skladbe
 
 


Zlatarske Iskrice

Jelovnik


Nova anketa
Za što se najviše koristiš pametnim telefonom (mobitelom)?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


TražilicaPoveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi

preskoči na navigaciju