preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Jelovnik

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2010.

Ukupno: 715115
Ovaj mjesec: 3396
Ovaj tjedan: 926
Danas: 13
Događajnica

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ posjetili smo Vukovar 20. i 21. prosinca u pratnji učiteljica Katarine Sačer i Kristine Zubić te učitelja Andrije Kiseljaka. Na put smo krenuli u srijedu u ranim jutarnjim satima. Nakon petosatne vožnje stigli smo u Vukovar. Za početak smo u Memorijalnom centru Domovinskog rata imali predavanje o tijeku Domovinskog rata. Nakon predavanja otišli smo u obilazak vojarne. Vojnikinja koja nas je vodila kroz vojarnu pokazala nam je vrste mina koje su se koristile za vrijeme rata. Iduće odredište bio nam je Gradski muzej Vukovar koji se nalazi u dvorcu Eltz. Uz dvorac nalazi se rijeka Dunav uz koju smo se nakon razgledavanja muzeja prošetali. Prvi dan smo posjetili i  Muzej vučedolske kulture. Nastavak pod opširnije.


 

 

Naše razgledavanje Vukovara prvi dan smo završili posjetom Vukovarskom vodotornju. Vodotoranj simbolizira stradavanje i obranu Vukovara. Nažalost, nakon napornog penjanja stubama, nismo mogli uživati u pogledu s vrha vodotornja zbog guste magle. Uslijedio je smještaj u hostel Dubrovnik, večera i odlazak u disko. Drugi dan naše terenske nastave započeli smo odlaskom u Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova. Tamo smo pogledali dokumentarni film o Vukovaru. Poslije filma fratar nas je odveo u crkvu sv. Filipa i Jakova gdje nam je održao predavanje.

 

 

 

Razgledavanje smo nastavili na Memorijalnom groblju Domovinskog rata. To je mjesto jedne od masovnih grobnica Domovinskog rata. Kod spomenika s vječnim plamenom upalili smo lampaš za sve poginule. Nakon obilaska Memorijalnog groblja uputili smo se na mjesto masovnog zločina - Ovčaru. 

 

 

 

Ovčara je mjesto masovne grobnice preko 200 ranjenih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice. Među ubijenima bili su i hrvatski novinar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier. Prvo smo posjetili Spomen dom u bivšem hangaru. Na zidovima hangara prikazuju se slike i imena 261 nestale osobe. Ispod fotografija nalaze se i osobni predmeti koji su oduzeti osobama kada su bili dovezeni na Ovčaru. U podu hangara nalazi se spirala u koju poniru imena poginulih na Ovčari. Na dnu spirale upaljena je svijeća. Potom smo se uputili do mjesta same masovne grobnice gdje smo izmolili Oče naš za sve koji su tamo izgubili život. 

 

 

Nakon obilaska Ovčare krenuli smo u vožnju gradom. Vodič  nam je govorio o mjestima pokraj kojih smo prolazili. Prošli smo pokraj Kukuruznog puta - puta spasa, Borovo kommerca, kroz vukovarske kvartove i Trpinjsku cestu. Trpinjska cesta se još naziva i groblje tenkova zbog brojnih tenkova koji su tamo uništeni. Ulica je bila pod zapovjedništvom hrvatskog branitelja Blage Zadre. Na Trpinjskoj cesti nalazi se Spomen dom hrvatskih branitelja koji smo i posjetili. U njemu smo poslušali kratko predavanje, pogledali videa  te  razgledali tenk koji se nalazi ispred samog Spomen doma.

 

 

Naša zadnja destinacija memorijalnih mjesta u Vukovaru bila je Vukovarska bolnica. Prvo smo pogledali kratki film o stradavanju grada i bolnice u predvorju bolnice. Nakon filma uputili smo se u podrum. Podrum bolnice nije obnovljen te se time prikazuje kako je sve izgledalo prije više od 30 godina za vrijeme rata. Simbolično su postavljene lutke koje predstavljaju liječnike, bolesnike te ostale djelatnike bolnice. Na zidu u hodniku podruma prikazana su imena svih onih koji su iz bolnice odvedeni na Ovčaru, neke žrtve su pronađene, a za nekima se još i dan danas traga. Naš posjet Vukovaru završili smo odlaskom u Školu mira. U Školi smo imali završno predavanje te kviz o Domovinskom ratu. U kvizu je sudjelovalo pet škola, svaka s dva predstavnika. Našu školu predstavljali su Tomislav Sremec i Karla Bručić te su osvojili odlično treće mjesto.

 

 

Učenici osmih razreda tijekom adventa skupljali su hranu i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Radosno smo predali pakete volonterima socijalne samoposluge.

 

 

Oko 15 sati, puni doživljaja i novih saznanja uputili smo se kući. (Ela Vlahek, 8.a)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 5. 1. 2024.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju