preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Jelovnik

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 5. 2010.

Ukupno: 715222
Ovaj mjesec: 3503
Ovaj tjedan: 30
Danas: 30
Događajnica

Origami - zoološki vrt

Stara paradigma knjižnice kao mjesta u kojem se samo dolazi posuditi, ili vratiti knjižničnu građu sve više ustupa mjesto novim pogledima i trendovima po kojima je knjižnica kulturni i društveni centar zajednice. Pod tim vidom knjižnica postaje i važno mjesto kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.[1] Iako je takav novi pogled i dalje brojnim knjižničnim korisnicima nepoznat, to se ne može reći za učenike ovogodišnjeg produženog boravka. Oni su pod mentorstvom i u suradnji s knjižničarem Zvonimirom Gućem te pod vodstvom Erika Ratkajca, učenika donedavnog 3.a razreda krajem prvog i kroz cijelo drugo polugodište radili na projektu „Origami – zoološki vrt“, a isti su nedavno i završili – u utorak 20. lipnja u školskoj knjižnici. Nastavak pod opširnije.


[1] Usp. Krpan, K. & Končić, I. (2019) Slobodnovremenske knjižnične aktivnosti za tinejdžere. Knjižničarstvo : glasnik Društva knjižničara Slavonije i Baranje, 23 (2), 20-39.


 

 

 

Ovaj divan projekt započeo je, kako je cijelo vrijeme i trajao – u slobodnom vremenu produženog boravka. Promotrivši vesele i zaigrane učenike kako istražuju prostor i građu školske knjižnice, knjižničar je poželio potaknuti ih na zanimljivu i kreativnu aktivnost u njihovom slobodnom vremenu u knjižnici. Tako je došao na ideju da zajedno s njima napravi origami ždralove. Učenici koji su sudjelovali u izradi prvih origamija zaljubili su se u tu aktivnost na prvi pogled te je uskoro došao zahtjev za izradom novih origami figura – životinjskih i drugih. Tako je nastao i prijedlog za izradom origami zoološkog vrta, što su učenici spremno prihvatili.

 

 

 

 

I tako, vrijedne ruke su se prihvatile posla te su kroz cijelo drugo polugodište nakon napisane domaće zadaće sa znatiželjom i entuzijazmom izrađivale mnoštvo najrazličitijih životinja: žirafa, nosoroga, žaba, krokodila, zebri i dr. Pri tom su učenici vježbali finu motoriku, učili su se snalaziti u radu s brojnim geometrijskim likovima koji nastaju u papiru prilikom izrade origami figura, vježbali su strpljivost i preciznost, a možda i najvažnije: jačali su samopouzdanje i svijest da mogu i sami napraviti lijepe i 'cool' stvari - u neku ruku vlastite igračke. Osim toga, ovaj projekt je imao za cilj potaknuti i njihovu kreativnost te je u tome svakako i uspio: učenici su jako često izrađivali i vlastite origami figure (životinjske i dr.), kada im se nije dalo slijediti precizne korake na YouTubeu. Na kraju je ostalo još samo pobojati zoološki vrt temperama te su učenici konačno mogli uživati u vlastitom prelijepom ostvarenom djelu.

 

 

 

 

 

Osim učenika iz produženog boravka i neki drugi učenici iz razredne nastave su se više ili manje okušali u ovoj aktivnosti. Na kraju je još ostalo nagraditi najbolje i najvrjednije učenike. Marin Pačalat iz donedavnog 2.b razreda osvojio je treće mjesto s ukupno osamnaest izrađenih origamija. Istu brojku, ali uz veći stupanj samostalnosti ostvario je Erik Ratkajec pa mu je priznato drugo mjesto. Ipak, daleko najviše origami figura, čak njih četrdeset, ostvarila je Julia Mudronja, učenica donedavnog 1.b razreda i zamjenica voditelja projekta. Ona je proglašena najboljom te je najizdašnije nagrađena. Za svo troje učenika izrađeni su origami pegazi – zlatni, srebrni i brončani, a uz njih su za nagradu dobili, naravno, i slatkiše.

 

 

 

 

I tako je završila jedna lijepa i vesela priča u školskoj knjižnici. Origami zoološki vrt bit će vidljiv za sve korisnike školske knjižnice sve do 1. listopada 2023. U međuvremenu, učenici-sudionici su puni entuzijazma te novih ideja i prijedloga. Najavili su i idući projekt kojeg žele ostvariti: Origami - dinopark. (Zvonimir Guć)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 23. 6. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju