preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

"Čitajmo zajedno - čitajmo naglas: zaboravljene knjige" - završnica

Završnica 13. ciklusa Nacionalnog projekta za poticanje čitanja: Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige održana je prošlog petka, 10. svibnja u Centru za kulturu Novi Zagreb. Na završnici je sudjelovalo 27 škola iz cijele Hrvatske te jedna iz Bosne i Hercegovine. Sveukupno je 470 učenika sudjelovalo u ovogodišnjem ciklusu projekta, odnosno 61 mentor. Sve je tradicionalno počelo s puštanjem državne himne, a zatim se ravnatelj Marijan Posarić obratio okupljenima. Konstatiravši da čitajući knjige stječemo nove, drage prijatelje te osvrnuvši se na prethodne godine u kojima su pročitane brojne vrijedne, stare knjige te predstavljeni brojni lijepi ostvaraji u obliku videouradaka, igrokaza i dr., ravnatelj je učenicima-sudionicima naglasio kako su sada i oni došli do kraja jednog puta u kojem su se družili s vrijednim knjigama te kako je ostao još samo završni ostvaraj, kojem se svi veselimo.

Nastavak pod opširnije.


 

Zatim je počeo sam program. U njemu se našlo najrazličitijih ostvaraja. Prevladavali su videouratci, izrađeni u raznim tehnikama i web alatima. Osim klasičnih videa, našla se tu i jedna radijska emisija te nekoliko e-knjiga i klasičnih Powepoint prezentacija. Osim videouradaka, bilo je tu i dosta igrokaza – uživo na pozornici te onih prikazanih na videima, ako škole nisu mogle prisustvovati završnici. Jedna škola je svoj rad i trud prikazala kroz recitacije pjesama koje su obrađivali, dok je jedna druga škola to isto predstavila kroz pjevanu pjesmu. Osobita zanimljivost bile su izvedbe nekih škola u kamišibaj tehnici. Također, vrlo kreativnim i novim pokazao se ples na srednjovjekovnu glazbu u jednako takvim kostimima, kojim je prikazana priča Sputani vitez. Sve škole su na kreativan i zanimljiv način prikazale svoj trud i rad. Tako se našlo raznih kreativnih uradaka iz svih dijelova Hrvatske te onih s hrvatskim življem: od plodne Slavonije, preko razvijenog Međimurja, ponosne središnje Hrvatske, lijepe Bosne, kreativne Rijeke i Primorja pa sve do sunčane i opuštene Dalmacije. Sve je završilo ravnateljevim govorom u kojem je ocijenio cijeli događaj odličnim, pohvalio učenike i mentore te ih pozvao na 14. ciklus projekta, koji će se održati u popularnoj zlatarskoj Sokolani. Nakon toga ravnatelj je mentorima podijelio potvrde o sudjelovanju u projektu.

 

 

 

Iz naše škole na završnici su sudjelovali učenici produženog boravka iz 2.b razreda: Valter Rod, Julia Mudronja i Lovro Pretković. Oni su ove godine zajedno s učenikom Franom Vrlecom, također iz 2.b čitali knjigu A. A. Milnea: Medo Winnie zvani Pooh. U igrokazu, kojeg su pripremili njihovi mentori učiteljica Kristina Sviben i knjižničar Zvonimir Guć, spomenuti trojac prikazuje nezgodu slavnog Mede koji dolazi u goste svom prijatelju Zekoslavu, kod njega se strašno prejede i poslije ne može izaći kroz rupu za izlaz iz nastambe te mora čekati tjedan dana, da opet postane mršav, prije nego ga uspiju izvući van. Osim što je glumila Zekoslava u ovom simpatičnom igrokazu, učenica Julia Mudronja iskazala se i u scenografiji izradivši listove i cvjetiće kojima je ukrasila za Medu nesretni ulaz u Zekoslavovu natambu.

 

 

 

Cijeli program vodile su učenice 5.a razreda Una Domitran i Vida Domitran. Pokazale su zavidnu vještinu sceničnosti, komunikativnosti te uspješnog, simpatičnog i za publiku privlačnog voditeljstva. Po riječima knjižničara i voditelja projekta: televizijska karijera im ne gine. Osim njih, u projektu su za puštanje raznih video materijala škola bili uključeni i učenici: Ela Vlahek iz 8.a te Jan Ferišak iz 7.a razreda, koji je na istoj funkciji sudjelovao u projektu i prošle godine. Učenici su marljivo i precizno puštali sve video uratke škola na velikom planu. Čak i usred neočekivanih tehničkih poteškoća koje su nastale, pokazali su spretnost te su sve videouratke škola uspješno prikazali. Svi učenici su i usred spomenutih poteškoća pokazali nevjerojatnu smirenost, snalažljivost i sposobnost prilagodbe te funkcioniranja pod stresom.

13. završnici projekta i ove godine prisustvovale su, među ostalim, stručna suradnica-pedagoginja Vlatka Prpić te stručna suradnica-psihologinja Katarina Biondić Kaštela. Projekt se već sedmu godinu zaredom održava uz suglasnost i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja. (Zvonimir Guć)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 15. 5. 2024.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju