preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Učenici PŠ Martinščina na terenskoj nastavi u Varaždinu

U petak, 15. ožujka učenici PŠ Martinščine, u jutarnjim su satima vlakom krenuli u grad Varaždin. Pri dolasku na varaždinski kolodvor, pješke su se uputili do prve destinacije, Muzeja hrvatskog vatrogastva. U muzeju su, na zanimljiv način, upoznali razvojni put hrvatskog vatrogastva kroz prikaz tehničkog razvoja opreme i napredovanja same vatrogasne organizacije. Otkrili su da se taj muzej nalazi u gradu Varaždinu jer je tamo osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj. Prostire se na dva kata na kojima su učenici mogli vidjeti mnoštvo dokumenata, kaciga, prvu zastavu DVD-a Varaždin, odijela pa i sama prva vatrogasna kola i pumpe za gašenje požara u prošlosti. Nakon upoznavanja s vatrogastvom u prošlosti, današnji vatrogasci grada Varaždina, demonstrirali su i pokazali opremu kojom se koriste danas u svim situacijama. 

Nastavak pod opširnije.


 

 

 

 

Nakon upoznavanja s poviješću i sadašnjošću rada vatrogastva, uputili su se do centra grada Varaždina, točnije do Palače Varaždinske županije, gdje su se, u njenom podrumu, upoznali s poviješću varaždinske županije. Kroz modernu tehnologiju, učenicima na atraktivan, poučan i zabavan način, prikazana je povijest varaždinskog kraja. Riječ je o centru koji kroz zvuk, sliku, karte, mape i video promovira općine i gradove Varaždinske županije te prezentira kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih dijelova tog kraja. Prostor Centra je podijeljen na različite tematske cjeline – od postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata pa sve do mitoloških likova.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izlaskom iz same palače, prošetali su samim centrom grada gdje su zavirili u kutak anđela, pojeli sladoled i uživali u prekrasnom danu na otvorenom. Posljednja destinacija terenske nastave bila je tvornica Vindija. Tim posjetom zaokružio se projekt o kravicama koji su učenici radili prošle godine. Naime, sam projekt obuhvaćao je brojenje krava u selu i upoznavanje s proizvodima od mlijeka koje ljudi rade, ili su radili, u selu. Cilj posjeta tvornici bio je da se učenici upoznaju kako se tvornički prerađuje mlijeko i razni mliječni proizvodi koje kupuju u trgovinama. Na samom dolasku i učenici i učitelji morali su obući zaštitne kape i odijela i tek tada krenuti u obilazak pogona. Gospođa koja je vodila obilazak najprije je objasnila postupke i strojeve koji se koriste, a u samoj šetnji pogonom učenici su vidjeli kako se pune tetrapaki čokoladnog mlijeka, poznatog pića iso sporta, jogurta i sira. Na kraju obilaska, tvornica je počastila učenike pudinzima i sokovima koje su i uzeli sa sobom u školu.

 

 

 

 

Sve destinacije koje su obišli bile su besplatne, a pošto PŠ Martinščina često odlazi na terenske vlakom, učenici imaju pametne kartice, tako da im je i vožnja do Varaždina i natrag bila besplatna. Besplatnom terenskom nastavom učenici PŠ Martinščina su puno novog su vidjeli, a i naučili. (Ljiljana Mutak)

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 18. 3. 2024.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju