preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

PŠ Martinščina na terenskoj nastavi u Zagrebu

U petak, 20. listopada, u ranim jutarnjim satima, učenici PŠ Martinščine krenuli su vlakom u Zagreb usvojiti nove sadržaje na terenskoj nastavi. Vožnja vlakom bila je prvi ostvareni ishod, pogotovo time što se većina prvašića prvi put susrela s tim prijevoznim sredstvom. Dolaskom na Glavni kolodvor naučili smo što su to vozni red, peron i kolosijek. Učenici su imali zadatak iščitati određeni vlak na voznom redu te pronaći gdje se nalazi zadani peron i kolosijek. Hodali smo pothodnicima, tražili zadano i na najbolji mogući način usvojili nova gradiva. Zatim smo krenuli do Tomislavova trga gdje smo i pronašli spomenik prvome hrvatskom kralju. Stariji učenici već su znali tko je on bio, dok smo prvašićima ispričali priču o njemu. Laganom šetnjom krenuli smo do najpoznatijeg parka grada Zagreba - Zrinjevca. Usput smo uočili kuću gdje je živio i stvarao poznati izumitelj Slavoljub Penkala te ponovili zašto je on važan za nas. U parku smo uživali u doručku iz torbe i igri na otvorenom. Nastavak pod opširnije.


 

 

 

 

 

 

Zatim smo krenuli do Kazališta lutaka gdje smo pogledali odličnu predstavu Ezopov kolaž. Doživljaj kazališta i predstave bio je tim veći jer smo sjedili u prvom redu i osjećali se dijelom pozornice. Puni dojmova krenuli smo pješke prema Cvjetnom trgu gdje smo posjetili Muzej čokolade iz kojeg smo izašli puni novih informacija o tome kako i od čega nastaje čokolada, gdje raste kakaovac te kako se povijest čokolade razvijala do danas. Sve to upotpunila je degustacija sastojaka, od samog kakaovca do tekuće čokolade, prateći svaku postavu i priču u muzeju. Naša šetnja nastavila se do sljedeće destinacije - Backo Mini Expressa, najveće makete željeznice u ovome dijelu Europe. Zanimljiv je podatak da je cijela maketa ručno izrađena i da muzejom danas vozi 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 metara tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora. Na samom kraju uživali smo u samostalnoj vožnji nekih vlakova upravljajući njima na igraćim konzolama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izlaskom na glavnu zagrebačku ulicu, Ilicu, odlučili smo prošetati do Mesnićke ulice gdje smo stigli do ulaska u Tunel Grič. Šetnja tunelom bila je oduševljenje i djeci i učiteljima, pogotovo jer je unutra trenutačno postavljena umjetnička instalacija Pupoljci koja je posvećena temi recikliranja. Izašli smo u samome centru grada Zagreba te se upoznali sa spomenikom banu Josipu Jelačiću. 

 

 

 

 

 

 

 

Iako smo u centru grada bili u najvećoj zagrebačkoj špici, odlučili smo djeci omogućiti još jedan novi doživljaj te kupili karte za tramvaj. Propustili smo prvi zbog gužve, ali se nismo pokolebali i uzbuđeni čitali za koliko nam dolazi sljedeći. Samo dvoje učenika se do sada vozilo tim gradskim prijevozom, pa govora o odustajanju nije bilo. Kao male srdelice vozili smo se dvije stanice te stigli do Glavnog kolodvora. Prošetali smo pothodnikom do naše posljednje destinacije - McDonaldsa.

 

 

 

 

 

Punih želučića uputili smo se na kolodvor gdje su tada učenici sami pronašli peron i kolosijek našeg vlaka za povratak doma. Putovanje s puno novih iskustava i stečenih znanja završilo je vožnjom vlakom u kojem je odjekivala naša pjesma „Mama kupila tri krave“ iz projekta koji se nadovezao na Pajdaško sprehajanje i našu osvojenu nagradu, pa nam je cijeli boravak u Zagrebu bio besplatan. (Ljiljana Mutak, Ivan Bukal)

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nina Posarić   datum: 23. 10. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju