preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Prirodne i kulturne ljepote Lobora

U sklopu odgojno-obrazovnih ciljeva predmeta Priroda i društvo učenici trećih razreda matične škole posjetili su ovoga utorka Lobor. U pratnji učiteljica Ankice Krajnik i Marine Sviben te knjižničara Zvonimira Guća svoju terensku nastavu su započeli najprije usponom planinom Ivanščicom prema svetištu Majke Božje Gorske. Putem su se nakratko zaustavili kod kapele sv. Antuna Padovanskog, gdje su se susreli s vlč. Tomislavom Božičekom, župnikom župe sv. Ana, Lobor. Župnik im je ispričao kako je crkvu sv. Antuna Padovanskog podigao ban Petar Keglević. Zatim je naveo neke od poznatih narodnih priča koje prate to područje i crkvu: legendu o nastanku otiska vražje šape nakon što je vrag izgubio okladu protiv Djevice Marije, legendu o ubojstvu nevine žene od strane njenog ljubomornog muža viteza nakon čega je iz izvora rijeke potekla crvena voda, kao i legendu po kojoj je Djevica Marija oprala malog Isusa u koritu iste rijeke te ostavila otisak u obliku žene i djeteta. Nastavak pod opširnije.


Uspevši se zatim do crkve Majke Božje Gorske učenici su slušali priču o brojnim čudesima koja prate Majku Božju Gorsku, a o njima su se mogli osvjedočiti i po slikovnim prikazima duž cinktora crkve. U unutrašnjosti crkve vidjeli su freske s likovima iz Novog zavjeta te kip čudotvorne Majke Božje Gorske s krunom na glavi i žezlom u ruci. Zatim su posjetili i starokršćansku krstionicu koja datira između 4. i 6. st., a u kojoj se krstilo uranjanjem. Tijekom cijelog putovanja učiteljica Ankica Krajnik pokazivala je učenicima razne vrste biljaka na koje su nailazili te im pojašnjavala njihove osnovne značajke. Tako je bilo riječi o: drijenku, orahu, grabu, paprati, iris, zimzeleni, glogu i dr.

 

 

 

 

Nakon pauze u kojoj su zapisali sve najvažnije informacije o dosadašnjem putu, učenici su se zaputili prema Bajerima, gdje ih je dočekao Dragutin Adanić, predsjednik Športsko – ribolovnog društva “Pastrva”. Predstavivši im Bajere kao ribnjak nastao kopanjem gline, gospodin Adanić je naveo neke od osnovnih značajki sportskog ribolova, govorio je o različitim ribama koje su prisutne na Bajerima: som, smuđ, amur, crvenrepka, babuška, štuka i dr. Nakon odgovora na brojna pitanja o ribama i ribolovu, gospodin Adanić je počastio učenike sokovima i grickalicama te su oni  obogaćena znanja nastavili put.

 

 

 

 

Došavši u modernu farmu gospodina Tomislava Kuharića, učenici su uživali gledajući, mazeći, a poneki i hraneći krave i bikove u raznim etapama njihova razvoja. Također, vidjeli su moderne muzilice, kao i robotskog čistača zaduženog za održavanje životinjskih nastambi čišćima. Putovanje prepuno lijepih prizora iz prirode, veselog razgovora i pjesme zaključeno je povratkom u Zlatar, gdje su se nakon kratkog ručka učenici zaputili svojim kućama (Zvonimir Guć)

 

 

 

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvonimir Guć   datum: 5. 10. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju