preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Završava još jedna godina provedbe projekta usmjerenog odgoju za volontiranje

Posljednjim danom mjeseca kolovoza završava još jedna godina provedbe projekta #zavolontirAJMOse.

Projekt omogućava sustavnu i kontinuiranu podršku odgojno-obrazovnim ustanovama u razvoju i provedbi odgoja za volontiranje, osnaživanjem kapaciteta ustanova i njezinih školskih volontera te pokretanjem konkretnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Projekt doprinosi aktiviranju i osnaživanju potencijala volonterstva za demokratski i društveni razvoj te jačanju civilnoga društva kao pokretača aktivnog građanstva na području županije.

Tijekom siječnja i veljače za učenike i učenice osnovnih škola, partnerica na projektu, održane su po dvije radionice na temu odgoj za volontiranje, ukupno 10 radionica, na kojima je sudjelovalo 87 učenika i učenica. Na radionicama su učili o volontiranju, tko je volonter, a tko može biti organizator volontiranja, gdje mogu volontirati i na kojim aktivnostima te su planirali i osmišljavali provedbu volonterskih aktivnosti koje će provesti u školama. Kroz radionice im je približena tema volontiranja i odgoja za volontiranje, prikazane su dobrobiti volontiranja te su potaknuti na promišljanje i uključivanje u volonterske aktivnosti u svojim zajednicama. Nastavak pod opširnije


Nakon održanih radionica provedeno je 10 volonterskih akcija u osnovnim školama u koje je bilo uključeno 177 volontera. Akcije su bile različite, od ekoloških akcija, akcija uređenja učionica i uređenja kutka za odmor, druženja učenika s drugim učenicima i djecom iz dječjih vrtića. Provedena je i volonterska akcija u lokalnoj zajednici, u Desiniću, u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Desinić. Volonteri su uredili vanjski prostor te su posadili vanjsko bilje i razno cvijeće kako bi boravak svima učinili ugodnijim, a u akciju se uključilo 14 volontera.

 

 

Tijekom projekta proveden je i likovno-literarni natječaj „Dobro biram – Volontiram!“ kojem je cilj bio prikazati pozitivna iskustva volontiranja i odgoja za volontiranje, razloge volontiranja te značaj volontiranja za djecu i mlade. Na natječaj je pristiglo ukupno 80 radova, 36 literarna i 44 likovna rada. Oformljen je stručni žiri koji je izabrao ukupno 9 najbolja radova,  koji su nagrađeni simboličnim nagradama na završnoj konferenciji koja je bila održana u lipnju u Zaboku.

Na konferenciji su škole predstavile svoju povijest volontiranja te što su sve kroz ovogodišnje volonterske akcije napravile i što će još napraviti. Nakon predstavljanja dodijeljene su nagrade učenicima/cama čiji su radovi nagrađeni na likovno-literarnom natječaju. Na natječaju je sudjelovalo 8 osnovnih škola s područja županije. Učenici i učenice su u svojim radovima kroz priče i primjere dali kratki opis pozitivnih iskustava prilikom volontiranja i kako su svojim volontiranjem doprinijeli razvoju svoje lokalne zajednice.  Izrađen je katalog svih pristiglih radova, koji je otisnut te podijeljen sudionicima konferencije, školama i široj javnosti u svrhu promocije volonterstva i projekta te je isti objavljen i u online verziji na mrežnoj stranici www.zagor.info.

 

 

Ovakve aktivnosti omogućuju razvoj volonterstva kod djece i mladih, uče ih od rane dobi o koristima volontiranja, potiču senzibilizaciju djece prema svojim vršnjacima i osobama s posebnim potrebama te poboljšavaju njihovu kvalitetu života od rane dobi. Projektne aktivnosti promiču jednakost, socijalnu uključenost, kreativnost kod djece i mladih, uče ih kako mogu biti aktivni građani svoje zajednice. Aktivnosti omogućuju unapređenje kvalitete života djece i mladih u lokalnim zajednicama, ruralnim i slabije razvijenim sredinama. Što ranije uključivanje djece i mladih u odgoj za volontiranje doprinijet će stvaranju percepcije volonterstva kao društveno korisnim te kako je nastala dobrobit višestruka, gdje zajednica i pojedinac dobivaju i doprinose pozitivnim društvenim promjenama. – ističe voditeljica projekta Ana Đurkan.

Projekt #zavolontirAJMOse provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Osnovnom školom Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovnom školom Bedekovčina, Osnovnom školom Đure Prejca Desinić, Osnovnom školom Ante Kovačića Zlatar, Osnovnom školom Franje Horvata Kiša i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja, a sufinancira Krapinsko-zagorska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15.547,51 eura.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nina Posarić   datum: 31. 8. 2023.

Zlatarske Iskrice

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju