preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Izlet učenika osmih razreda u Šibenik i NP Krka

U petak, 12. svibnja, učenici osmih razreda naše škole išli su na cjelodnevni izlet u Nacionalni park Krka i Šibenik. Iz Zlatara smo krenuli u ranim jutarnjim satima. Ugodnom vožnjom autocestom preko Karlovca i Like, uz jedno zaustavljanje, došli smo do Lozovca, jednog od ulaza u Nacionalni park. Krenuli smo u obilazak najposjećenijeg dijela Nacionalnog parka Krka, a to je Skradinski buk. Skradinski buk najduža je sedrena barijera na rijeci Krki te je ujedno i najduža sedrena barijera u Europi. Oko slapa vodi kružna edukativna staza, na kojoj su učenici mogli vidjeti bogat biljni i životinjski svijet parka, obnovljene vodenice, etnoselo i ostatke HE Krka (danas Jaruga) iz 1895. godine. Šibenik je navedene 1895. godine postao jedan od prvih gradova u svijetu obasjan javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Nastavak pod opširnije.


 

 

Nakon Nacionalnog parka posjetili smo Sokolarski centar, jedinstveno mjesto smješteno u borovoj šumi šibenske Dubrave. Voditelj projekta Emilio Menđušić, ujedno i naš domaćin, na vrlo zanimljiv i zabavan način upoznao je učenike sa životom nebeskih lovaca sokolova i životom ušara, najvećih europskih sova i najvećih grabljivica među pticama.

 

 

 

Nakon odmora za ručak slijedilo je razgledavanje Šibenika. Lokalna vodičica povela nas je u šetnju starom gradskom jezgrom. Učenici su mogli vidjeti brojne crkve, palače i kuće plemića i pučana, Gradsku vijećnicu, Ložu gradske straže, Trg s četiri bunara, ali i moderne instalacije poput vodenog sata. Najznačajnija kulturna i povijesna znamenitost koju smo posjetili je katedrala sv. Jakova. Katedrala je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je tijekom 15. i 16. stoljeća, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena i bez korištenja vezivnog materijala. Najznačajniji graditelji katedrale bili su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.

 

 

 

Obilaskom kraljevskog grada Šibenika završili smo posjet ovom prelijepom dijelu naše domovine. Učenici su na izletu saznali i naučili puno o rijeci Krki, životu ptica i gradu Šibeniku, a sa sobom su ponijeli nezaboravne uspomene sa svojega posljednjeg izleta u osnovnoj školi. (Kristina Fruk, učiteljica Geografije)

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nina Posarić   datum: 19. 5. 2023.

 

 


Erasmus+


eTwinning


Lumen


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 7

preskoči na navigaciju