preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Događajnica

Izlet trećih razreda po Hrvatskom zagorju

Na školskom izletu sudjelovalo je 33 učenika trećih razreda OŠ Ante Kovačića u Zlataru.  Autobus s učenicima, učiteljima i stručnim pratiteljem krenuo je iz Zlatara u 7 sati te stigao na odredište, tj. u Hum na Sutli u 8 sati. Morali smo pričekati na ulazak u Tvornicu ambalažnog stakla Vetropack pa smo vrijeme kratili u obližnjem parku koji je za djecu opremljen ljuljačkama, toboganima, penjalicama, klackalicama i sl. Po ulasku u krug tvornice upućeni smo u tvorničku kantinu gdje su djeca pogledala dva kratka filma o povijesti tvornice i o načinu proizvodnje stakla: od sirovine do finalnog proizvoda. Djeca su bila počašćena sendvičima i sokovima. Zatim smo krenuli u razgledanje pogona za proizvodnju boca. Iznenadila  nas je velika buka strojeva i vrućina koja vlada u tom prostoru. Prije povratka u autobus zahvalili smo domaćinima na gostoprimstvu, a djeca su na odlasku bila darovana simpatičnim prospektima i stripovima o proizvodnji i iskoristivosti staklene ambalaže i razrednim plakatima o važnosti skupljanja uporabljenih boca i stakla - važnosti recikliranja finalnih proizvoda pod motom: "Staklo nije smeće!".

Uslijedio je put prema Velikom Taboru. Učenici su ga razgledali uza stručno vodstvo. Upoznali su središnju kulu obnovljena burga i čuli kako se nekada u njemu živjelo razgledajući stalni postav tamošnjeg muzeja. Nakon razgleda svi su pohrlili u dvorsku suvenirnicu i ubrzo je zavladao duh proteklog vremena u vidu mačeva, lukova, strijela, sjekirica, lubanja i sličnih suvenira i igračaka u dječjim rukama.

Zatim smo praćeni rosikanjem kiše krenuli prema Krapini gdje smo u 13 sati imali dogovoren objed u restoranu KTC-a, nakon čega smo krenuli u rodnu kuću Ljudevita Gaja. Tamo su djeca uza stručno vodstvo kustosice upoznala njegov životni put i njegovo djelovanje kojim je zadužio naš hrvatski narod kao jedan od velikih domoljuba i boraca perom za hrvatski jezik.

Nakon toga uputili smo se prema crkvi sv. Nikole, zaštitnika grada Krapine. Nakon kratkog razgleda nastavili smo Magistratskom ulicom put Franjevačkog samostana. Tamo nas je dočekao zanimljivi pater koji je djecu najprije upoznao s crkvom sv. Katarine, a zatim nas je proveo i samostanom te nam pokazao i samostansku knjižnicu koja ima vrlo vrijedne stare zapise i knjige. Djeci je pokazao i vrijednu izložbu umjetničkih slika koje krase samostanske zidove.

Laganom šetnjom uputili smo se do Hušnjakova. Uza stručno vodstvo razgledali smo Muzej evolucije nakon pogledanog filma o životu neandertalaca, koji je djecu u nekim kadrovima i pomalo uplašio. Sa zanimanjem razgledali smo postav muzeja, a zatim smo imali vremena za kupnju suvenira.

Zadnji dio  izleta bio je rezerviran za sladolede, obilazak štandova i dječju igru na Hušnjakovu.

Sve nije moglo proći bez vesele lovice i pokojeg zadirkivanja, ali ništa što bi odskakalo od uobičajenog dječjeg nestašluka i veselja. Kući smo iz Krapine  krenuli u 19 sati, a u Zlatar smo stigli u 20 sati, kako smo i planirali. (razrednice Blanka Sviben i Svjetlana Mezak)
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: DENIS VINCEK   datum: 22. 6. 2018.

 


Zlatarske Iskrice

Erasmus+


Jelovnik


micro:bit


Društvene mreže
Na kojoj društvenoj mreži provodiš najviše vremena?

Za sigurniji internet


I mi sudjelujemo

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja


Podrška darovitima


Tražilica

Poveznice
Zlatar na međumrežju


Blagdani i pravopis


Korisni likovi


Projekt ZALOGAJČEK 2

preskoči na navigaciju